פעילות מחיי היום יום (Activities of daily living , ADL )כוללת את כל אותן הפעולות אותן מבצעים בני אדם במהלך יום “רגיל”, כלומר כל אותן הפעולות של טיפול עצמי ותפקוד בסיסי בחיים עצמאיים.
פעולות יומיומיות מתחלקות לפעולות בסיסיות, כגון רחצה עצמאית ויכולת להתלבש בצורה עצמאית. פעולות אלו מיוחסות בעיקר לאוכלוסיית הגיל השלישי, ולשלבים שהם נוטים אנשים לאבד יכולות המאפשרות להם לתפקד באופן עצמאי.
הקבוצה השנייה היא פעולות יומיומיות מועילות” (Instrumental ADLs) ובה נכללות פעולות יותר מורכבות הקשורות ליכולת של אדם לחיות חיים מלאים בתוך משפחה, קהילה או בעבודה. בפעולות אלו נכללות לדוגמא היכולת לשטוף כלים, לבשל, לסחוב קניות, לעלות במדרגות, לנהוג ברכב, לקום כיסאות נמוכים, להתכופף להרים חפצים מהרצפה וכך הלאה.
מחקרים אינם מתייחסים לכך, אך הירידה ביכולת לבצע פעולות מהסוג השני יכולה להתחיל כבר בשלב מוקדם של החיים. ייתכן שמדובר בירידה מאוד קטנה בשנות ה40 של החיים, אך כאשר מגיעים לגיל הזיקנה המוקדמת (60 עד 75), יכולות פעולות אלו להגיע למצב של מינימום יכולת. (ועדיין יהיה תפקוד מלא בביצוע פעולות יומיומיות מסוג ראשון).
כיצד ניתן לבצע פעולות מחיי היום היום בצורה נכונה
על מנת לבצע את פעולות היום יום בצורה נכונה – יש להבין לעומק את תנועת גוף האדם והלתחיל להשתמש בגוף בצורה נכונה יותר
למשל בזמן תנועה ועמידה -משקל הגוף חייב להישאר כל הזמן מעל כפות הרגלים.. אם הגוף כפוף קדימה או מתוח אחורה -יפגע הדבר בדינאמיות שלנו וביציבות שלנו ובאיכות התנועה!
השפעת הצעידה על הכתפיים והזרועות
כאשר צועדים בצורה נכונה, אזי בתחילתו של כל צעד הירך המורמת מושכת צד אחד של האגן מעט לאחור וגורמת לרוטציה בעמוד השדרה התחתון המשפיעה על הגב והכתפיים: צד
אחד של הגב והכתפיים נמשך לאחור וצד השני נדחף קדימה. בהמשך הצעד, הרגל נשלחת קדימה והכתף שנמשכה אחורה שבה למנח ניטרלי. בצעד הבא מתרחשת הרוטציה בצד הנגדי.
תנועת הכתפיים קדימה ואחורה, גורמת לזרועות להימשך אף הן – אחת קדימה ואחת אחורה, ומגבירה את הטלטול בזרועות. תנועת הזרועות מאפשרת לצעידה להיות משוחררת ורב כיוונית ולכן יש לאפשר לתנועת הידיים להתרחש באופן טבעי אך לא להגדיל אותה על ידי נפנוף יזום של הידיים מצד לצד.